plectri

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconlinkedin-iconyoutube-icon

KunstenCentrum Idea in Soest bestaat uit een team van dertig docenten die bij Idea de lessen, workshops, projecten en culturele activiteiten verzorgen. Hieronder treft u meer informatie over verschillende docenten uit dit team:

Emanuelle van den Broek

Danielle Bakker, docent Yoga
Danielle is een enthousiaste yogadocente die met veel plezier lesgeeft bij Idea. Ze vindt het erg leuk om verschillende yogavormen aan te kunnen bieden, zodat de deelnemers kunnen kiezen wat het beste bij ze past. Yoga betekent verbinding. Verbinding met lichaam, maar ook met je ademhaling, gedachten, emoties en je verbeelding. Al deze dingen komen dan ook terug in de lessen. Danielle vindt dat yoga toegankelijk moet zijn voor iedereen; ongeacht leeftijd, geslacht, conditie en yoga ervaring. Zo nodig geeft ze aangepaste oefeningen. Iedereen is dus welkom in haar lessen!

Emanuelle van den Broek

Emanuelle van den Broek, docent Basiscursus Tekenen & Schilderen en Kinderatelier
Schetsen, schilderen, beelden schuiven; dingen maken is gewoon het leukste wat er is. Sinds haar afstuderen aan de HKU (2012) deelt Emanuelle haar liefde voor onder andere schilderen en tekenen, in lessen en cursussen aan makers van alle leeftijden. De leukste momenten vindt zij als mensen zichzelf verbazen of verrassen met hun eigen kunnen, of gegrepen worden door nieuwe materialen en technieken. Maar eigenlijk hoef je niet eens technisch onderlegd te zijn om dingen te maken die raak zijn, en al helemaal niet om te kunnen genieten van het schilderen zelf!

Arnout Brokking Olga Ponjee

Arnout Brokking en Olga Ponjee, schrijfdocenten
Schrijfdocenten Arnout Brokking en Olga Ponjee geloven in de kracht van het verhaal. Samen publiceren ze korte verhalen, scenario's en games en organiseren ze theaterevenementen voor kinderen en volwassenen. In hun cursussen gaan ze vooral op zoek naar de eigen stem van alle deelnemers. Hoe vertaal je je ideeën in een kort verhaal of een roman? Hoe begin je met schrijven en hoe blijf je schrijven? Wat is het basisgereedschap van de schrijver en welk gereedschap past het beste bij jou? Daarnaast besteden ze ook veel aandacht aan het groepsproces en feedback, zodat je ook na de cursus een netwerk houdt van bevriende lezers en medeschrijvers.

Marloes de Bruin

Marloes de Bruin, docent dans
Marloes de Bruin is een enthousiaste en energieke dans docent. Zij geeft ruim 9 jaar les op onder andere dansscholen, naschoolse opvang, middelbare scholen, en verschillende interessante projecten zoals de Taalschool en VOKK. Zij is afgestudeerd aan de Urban dansopleiding te Utrecht en heeft haar propedeuse gehaald voor de HBO opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming te Rotterdam. Haar lessen staan in het teken van creativiteit, ontwikkeling, eigenheid en vooral genieten van het dansen. De jongste leren op spelende wijs, hebben eigen inbreng en zij laat ze bewust zijn op hoeveel manieren je iets kunt leren. De tienergroepen en oudere groepen krijgen choreografieën op niveau, werken aan hun conditie en spieren en ook bij deze doelgroep is eigen inbreng belangrijk. 

Mies van den Brule

Mies van den Brûle, docent pottenbakken
Mies vindt haar passie in het proces om van een vormeloos pak klei te komen tot een vorm, veelal gedraaid op de draaischijf in combinatie met handgevormde onderdelen. Het delen van kennis, het aanbieden van diverse vaardigheden aan anderen biedt Mies de mogelijkheid het mooie ambacht van pottenbakker levend te houden en te vernieuwen. Sinds een paar jaar verzorgt zij cursussen voor Idea en is zij verbonden als docent aan de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Ook heeft zij keramieklessen gegeven aan leerlingen binnen het speciaal voortgezet onderwijs. In dat kader heeft zij ook haar onderwijsbevoegdheid behaald. In Gouda bij de SBB en op diverse plaatsen in Nederland en daarbuiten heeft zij zich het vak eigen gemaakt. Deze ontwikkeling gaat steeds door en biedt daarom ook zoveel uitdagingen.

Lyda Dirkse V

Lyda Dirkse, docent beeldhouwen/keramiek
Lyda heeft de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost te Breda gevolgd en de opleiding Kunstenaar en Docent aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze heeft ruim 23 jaar ervaring met les geven aan diverse instellingen onder andere aan Idea. Lyda geeft cursussen boetseren, keramiek en ruimtelijk vormen. Het is haar passie om kennis over te dragen en de kunstzinnige talenten bij de cursisten naar boven te halen. Lyda werkt al vele jaren met veel plezier bij Idea.
Website

Karla Engberts V

Karla Engberts, docent theater en animatie en film acteren
Karla werkt freelance voor allerlei organisaties waaronder Idea maar ook bij Ludarte in Amersfoort en Grote Broer in Nijmegen. Ze is in 2008 afgestudeerd aan de opleiding Docent Drama te Zwolle. Karla geeft voornamelijk theaterles maar vindt het ook leuk om bezig te zijn met film en animatie. Karla heeft één jaar Fotonica gestudeerd en vindt het leuk om haar passie over te brengen. Voor Idea geeft bij projecten les op scholen. Het leukst aan haar vak vindt ze om kinderen helemaal op te zien gaan in hun fantasie.
Website

Dorette Giling V

Dorette Giling, docent kinderatelier, kunstlab, opstapcursus boetseren & keramiek, mozaïek
Dorette heeft haar opleiding in Amsterdam aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gevolgd. Zij heeft hier haar lesbevoegdheid tekenen & schilderen behaald. Daarnaast heeft Dorette een jaar aan de Rijksacademie afdeling Beeldhouwen gestudeerd. Sinds haar vroege jeugd al wil Dorette beeldend kunstenaar worden. Ze is altijd bezig geweest met tekenen en knutselen, met stof, klei en verf. Het is dus niet verwonderlijk dat zij het kinderatelier op woensdagmiddag bij Idea geeft. Op de andere dagen maakt ze zelf kunst en werk ze de laatste jaren vooral veel met keramiek en mozaïek. Haar schilderachtergrond zie je vooral terug in de portretten die ze schildert.
Website

Dorette Giling V

Arjan Gunst, docent digitale media
Je handen gebruiken om iets te maken waarvan je eerst niet wist dat je het kon maken. Dat is het allerbeste gevoel dat je jezelf kan geven. Afgestudeerd als eerstegraads docent Kunst (ArtEZ, 2015) is dit wat Arjan Gunst nastreeft in zijn lessen en projecten. Door zijn brede interesse in digitale media en techniek heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdige multimediaproducent. Met zijn laatst afgeronde opleiding tot Videoproducer (CMM, 2020) wil Arjan zijn veelzijdigheid toepassen als filmmaker. Het mooiste moment in een les is als een deelnemer een stukje techniek inziet en het toepast met zijn of haar eigen fantasie. Dan ontstaan er de mooiste dingen.

Als ZZP’er werkt Arjan voor meerdere opdrachtgevers, waardoor zijn lessen verschillende accenten krijgen.

Maamke Hoogendoorn

Maamke Hoogendoorn, docent cabaret
Maamke behaalde in 2018 haar Bachelor of Cabaret aan de Koningstheateracademie en speelde in verschillende theaters met haar cabaretvoorstelling ‘Er zit altijd meer in dan je denkt.’ Daarnaast studeerde ze Meisner Acting aan de Terry Knickerbockerstudio in New York. Ze is werkzaam als actrice en theatermaker en geeft theater- en cabaretles op verschillende scholen, in cultuurcentra en op BSO’s. ‘’Het geeft me ontzettend veel energie om met kinderen en jongeren te werken: hun speelsheid en openheid is telkens weer verrassend en het is mooi om te zien hoe iedereen zo kan opbloeien na een paar theaterlessen! Daarnaast is cabaret zo’n krachtige en brede theatrale vorm. Je kan er alle kanten mee op. Het is heel bijzonder om samen te zoeken naar iemands verhaal en vervolgens de humor aan te boren. Al die emoties opzoeken, jezelf opengooien en lachen maar!’’

Saskia van der Kreke

Saskia van der Kreke, docent dans
Na het afronden van haar klassieke balletopleiding aan de Nel Roosacademie, startte Saskia met lesgeven en heeft ze heeft haar eigen balletschool gerund. Nu geeft ze dansles bij Idea aan kinderen. ‘Het is echt mijn passie om aan kinderen les te geven. Ik vind het belangrijk dat ik ze kan aansteken met mijn enthousiasme voor dans en dat ze op een ontspannen manier de basistechnieken onder de knie krijgen. In mijn lessen staan improvisatie, vrij bewegen en heel veel dansplezier voorop. Daarnaast geeft Saskia ook les aan mensen met een fysieke beperking zoals Parkinson, Alzheimer, COPD of MS. Hier heeft ze zich in gediplomeerd door een opleiding te volgen bij Swith2move, o.l.v. Andrew Greenwood. Deze danslessen geven een positieve werking op spieren en welzijn en zijn ook geschikt voor mensen in een rolstoel. Een prettige, ontspannen ervaring waarbij rekening wordt gehouden met uw lichamelijke mogelijkheden.

Jopie Leenhouts

Jopie Leenhouts, docent circus
Jopie begon als tiener met acrobatiek. Ze vond het geweldig en het smaakte naar meer! Ze ging naar de Circusschool van Joe Andy, volgde een opleiding tot docent drama en werkte als docent bij Circus Elleboog. In Utrecht richtte zij Circus Jopie op. Sinds 2008 geeft zij circuslessen bij Idea. Jopie: ‘Circus is veel meer dan het oefenen van leuke dingen als acrobatiek, trapeze en jongleren. Het helpt kinderen zeker ook in hun persoonlijke ontwikkeling. In de circuslessen leer je om jezelf te presenteren voor een groep, creativiteit te ontwikkelen, samen te werken en verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar. En naast het oefenen misschien nog wel het allerbelangrijkst: in de lessen wordt vaak gelachen, we maken veel plezier met elkaar.’

Anne lieseMoerman

Anne-liese Moerman, docent mode & styling
Anne-liese heeft de modeacademie in Rotterdam (mode ontwerpster), Academie Vogue (foto stylist) gedaan en is afgestudeerd aan de Kunstacademie te Breda (modevormgeefster). Ze heeft inmiddels ruime werkervaring in de modebranche, interieurstyling en de wereld van de kunst en lifestyle. Passie voor lifestyle, vormgeving, mode, interieur, duurzaamheid, kinderkleding, handgemaakte items en trends…dat is Anne-liese! De workshops die zij geeft laten je out of the box denken, samenwerken, versteld staan van jezelf, trots zijn, iets leren, een nieuwe dynamiek creëren en geeft een frisse blik.

Cornelia Nauta V

Cornelia Nauta, docent fotografie
Na het voltooien van de eerstegraads Leraren Opleiding Tekenen aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, gaat Cornelia 5 jaar naar Parijs om zich te verdiepen in film en scenario. Sinds 1999 legt ze zich volledig toe op fotografie, met een accent op de mise-en-scène van zelfportretten waarmee ze regelmatig exposeert. Vanaf 2006 geeft ze met veel plezier les bij Idea. Dit doet ze op verschillende niveaus, zowel aan de beginner met een compacte digitale camera, als aan de doorgewinterde cursist die terecht kan in het fotoatelier. Fotograferen is volgens Cornelia Nauta, meer dan techniek. Het is ook kijken, en iedere blik is daarbij uniek. De uitdaging ligt er vooral in emotie over te brengen in het beeld dat je schept, dus voorbij de knoppen van een camera!
Website

Petra van Nieuwburg

Petra van Nieuwburg, docent Pilates
Petra kwam in 2008 in aanraking met Pilates. Ze raakte gefascineerd door de ontdekking dat deze vorm van bewegen positieve veranderingen teweeg kan brengen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Een gevoel van thuiskomen in jezelf. Bij Art of Movement volgde ze de opleiding tot Pilatestrainer voor basic en intermediate mat en de reformer en cadillac. Daarnaast verdiepte ze zich in zwangerschapspilates, bindweefsel, de psoas, scoliose, schouder- en rugproblematiek, yoga. Petra zet tijdens haar lessen haar kennis, ervaring, enthousiasme en observatievermogen in om de omstandigheden te kunnen creëren, waarin de cursist zich bewust kan verbinden met zijn/haar lichaam. Om vanuit die verbinding te werken met wat op dat moment (fysiek) mogelijk is. Het geeft haar veel voldoening wanneer het heilzame en versterkende effect van de Pilatesmethode in de les tot stand komt en de training positief bij de cursist doorwerkt.

 
Joshua Peeters 250x250

Joshua Peeters, docent Striptekenen
Na zijn studie Kunstgeschiedenis kwam Joshua Peeters (1973) er achter dat hij zelf plaatjes maken leuker vond dan ze bestuderen. Joshua heeft sindsdien werk gemaakt dat gepubliceerd is in onder andere personeelsbladen van de Universiteit Utrecht, de Inktpot, Straatnieuws, Zone 5300, Donald Duck en NRC Handelsblad. Hij tekende een educatief stripboek over de Vrede van Utrecht en een deel van het stripboek 'Sint Maarten, een levende legende'. Zijn werk was te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hoewel hij ook cartoons en illustraties maakt, tekent Joshua het liefst strips. Hij geeft op verschillende plekken cursussen en workshops.
Website

 
Niki Romijn

Niki Romijn, docent Musical
Niki Romijn begon op jonge leeftijd met muziek- en balletlessen en leerde zichzelf piano spelen. Ze volgde de vooropleiding van de Nel Roos Balletacademie en studeerde solozang aan het Hilversums Conservatorium. Haar professionele theatercarrière begon met diverse rollen in de musical CATS Amsterdam en CATS Zürich/Zwitserland. Ze stond in het voorprogramma van Gilbert Bécaud en speelde mee in shows van Adèle Bloemendaal en Het Groot Niet Te Vermijden. Als theatermaker schreef ze diverse programma’s waarmee Niki langs de theaters toerde in binnen- en buitenland. Sinds 2016 is Niki vast verbonden aan Scholen in de Kunst Amersfoort als musical- en theaterdocent en coördinator van de School voor Talent theater. Hiernaast is Niki ook werkzaam als stemactrice en regisseur. “Zingen, dansen en toneel spelen, daar werd ik als kind al heel blij van. Dat ik er uiteindelijk mijn vak van heb gemaakt en nu theaterdocent ben is natuurlijk fantastisch. Jarenlang stond ik zelf op het podium en heb ik heel veel voorstellingen gemaakt en gespeeld. Om alles wat ik daar heb geleerd door te kunnen geven aan anderen is heerlijk om te doen. Iemand zelfvertrouwen geven, samen iets maken, samen dingen verzinnen, ergens helemaal in op gaan, een leerling die tijdens een voorstelling opeens opbloeit. Wat wil je als docent nog meer?”

 
Lidy van Schaik

Lidy van Schaik, docent stippen
Een paar jaar geleden ontdekte Lidy het stippen op porselein, wat na een moeilijke periode therapeutisch werkte. Na zelf vele stippen te hebben gezet, ontdekte ze hoe leuk het is om dit met anderen te delen. Sindsdien geeft ze de stipverslaving door met workshops. Tijdens deze workshops start ze met een uitleg over de techniek van het porselein bestippen en laat ze voorbeelden zien ter inspiratie. Iedereen gaat daarna zelf aan de slag, waardoor alle stipwerkjes uniek en heel persoonlijk worden.

Laura Schrijen 250x250

Laura Schrijen, docent dans
Laura studeerde in 2002 af aan de opleiding Docent dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als enthousiaste en toegewijd docent is ze vastberaden het beste uit haar leerlingen te halen, ongeacht dansstijl, leeftijd of niveau. Plezier is het sleutelwoord bij de ontwikkeling van talent of vaardigheden en is een onmisbaar element in haar les. De mooiste cadeaus vind ze de overwinningen (groot of klein) die haar leerlingen beleven en het zelfvertrouwen dat het ze geeft. Verder maakt ze graag choreografieën die een verhaal vertellen. Naast de passie voor dans heeft ze er ook een voor fitness en gezondheid. Fitness geeft me niet alleen fysieke, maar ook mentale kracht. Ze heeft een dansante fitness stijl gecreëerd waarin ze haar liefde voor dans combineert met een uitdaging voor lichaam en geest.

Erwin van Zijl V

Erwin van Zijl, docent tekenen en schilderen
'Daar waar rivieren buiten de oevers treden, ontstaan vaak de meest vruchtbare gebieden' is een beeldspraak die Erwin graag toepast in zijn manier van lesgeven. Naast (basis)vaardigheden en technieken probeert hij bij cursisten vooral zelfvertrouwen te ontwikkelen om het avontuur aan te durven gaan. De mooiste momenten zijn wanneer iemand zichzelf weet te verrassen of boven zichzelf uitstijgt. Erwin heeft zijn opleiding gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Vanaf 1986 heeft hij veel cursussen gegeven op het gebied van schilderen met olieverf, portret, aquarel en modeltekenen. Sinds enkele jaren participeert Erwin ook in onderwijsprojecten voor kinderen en jongeren. Als beeldend kunstenaar prijst Erwin zich gelukkig met een atelier in Amersfoort. Een belangrijke inspiratiebron is het waarnemen zelf. In zijn vrije werk maakt hij gebruik van gezichtbedrog, suggestie en de kunst van het weglaten.
Website