plectri

facebook-icon

KunstenCentrum Idea in Soest bestaat uit een team van dertig docenten die bij Idea de lessen, workshops, projecten en culturele activiteiten verzorgen. Hieronder treft u meer informatie over verschillende docenten uit dit team:

 

Danielle Bakker, docent Yoga
Danielle is een enthousiaste yogadocente die met veel plezier lesgeeft bij Idea. Ze vindt het erg leuk om verschillende yogavormen aan te kunnen bieden, zodat de deelnemers kunnen kiezen wat het beste bij ze past. Yoga betekent verbinding. Verbinding met lichaam, maar ook met je ademhaling, gedachten, emoties en je verbeelding. Al deze dingen komen dan ook terug in de lessen. Danielle vindt dat yoga toegankelijk moet zijn voor iedereen; ongeacht leeftijd, geslacht, conditie en yoga ervaring. Zo nodig geeft ze aangepaste oefeningen. Iedereen is dus welkom in haar lessen!

AnyurBilgic

Aynur Bilgic, docent ebru schilderen
Aynur heeft de opleiding pedagogiek aan de Hogeschool Utrecht gevolgd. Daarnaast heeft zij in Rotterdam aan de Islamic University of applied Sciences Europe Theologie gestudeerd. Als specialisatie van haar opleiding is zij werkzaam in de geestelijke verzorging en gebruikt zij ook haar Ebru-kunst als een therapie in verschillende GGZ instellingen. Ook geeft zij Ebru lessen aan kinderen bij verscheidene organisaties, zoals BSO’s en moskeeën. Sinds haar vroege jeugd is zij al bezig geweest met en geïnspireerd door kunst. Zij wil graag haar inspiratie en ervaring over Ebru delen om mensen hun eigen talenten te laten ontdekken en om hun zelfvertrouwen te laten groeien.

Arnout Brokking Olga Ponjee

Arnout Brokking en Olga Ponjee, schrijfdocenten
Schrijfdocenten Arnout Brokking en Olga Ponjee geloven in de kracht van het verhaal. Samen publiceren ze korte verhalen, scenario's en games en organiseren ze theaterevenementen voor kinderen en volwassenen. In hun cursussen gaan ze vooral op zoek naar de eigen stem van alle deelnemers. Hoe vertaal je je ideeën in een kort verhaal of een roman? Hoe begin je met schrijven en hoe blijf je schrijven? Wat is het basisgereedschap van de schrijver en welk gereedschap past het beste bij jou? Daarnaast besteden ze ook veel aandacht aan het groepsproces en feedback, zodat je ook na de cursus een netwerk houdt van bevriende lezers en medeschrijvers.

Marloes de Bruin

Marloes de Bruin, docent dans
Marloes de Bruin is een enthousiaste en energieke dans docent. Zij geeft ruim 9 jaar les op onder andere dansscholen, naschoolse opvang, middelbare scholen, en verschillende interessante projecten zoals de Taalschool en VOKK. Zij is afgestudeerd aan de Urban dansopleiding te Utrecht en heeft haar propedeuse gehaald voor de HBO opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming te Rotterdam. Haar lessen staan in het teken van creativiteit, ontwikkeling, eigenheid en vooral genieten van het dansen. De jongste leren op spelende wijs, hebben eigen inbreng en zij laat ze bewust zijn op hoeveel manieren je iets kunt leren. De tienergroepen en oudere groepen krijgen choreografieën op niveau, werken aan hun conditie en spieren en ook bij deze doelgroep is eigen inbreng belangrijk. 

Mies van den Brule

Mies van den Brûle, docent pottenbakken
Mies vindt haar passie in het proces om van een vormeloos pak klei te komen tot een vorm, veelal gedraaid op de draaischijf in combinatie met handgevormde onderdelen. Het delen van kennis, het aanbieden van diverse vaardigheden aan anderen biedt Mies de mogelijkheid het mooie ambacht van pottenbakker levend te houden en te vernieuwen. Sinds een paar jaar verzorgt zij cursussen voor Idea en is zij verbonden als docent aan de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Ook heeft zij keramieklessen gegeven aan leerlingen binnen het speciaal voortgezet onderwijs. In dat kader heeft zij ook haar onderwijsbevoegdheid behaald. In Gouda bij de SBB en op diverse plaatsen in Nederland en daarbuiten heeft zij zich het vak eigen gemaakt. Deze ontwikkeling gaat steeds door en biedt daarom ook zoveel uitdagingen.

Lyda Dirkse V

Lyda Dirkse, docent beeldhouwen/keramiek
Lyda heeft de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost te Breda gevolgd en de opleiding Kunstenaar en Docent aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze heeft ruim 23 jaar ervaring met les geven aan diverse instellingen onder andere aan Idea. Lyda geeft cursussen boetseren, keramiek en ruimtelijk vormen. Het is haar passie om kennis over te dragen en de kunstzinnige talenten bij de cursisten naar boven te halen. Lyda werkt al vele jaren met veel plezier bij Idea.
Website

MechteldDonker

Mechteld Donker, docent textielatelier 3-in-1
Mechteld is dol op knutselen en doet dat al jaren met kinderen onder de naam Knutselkoffer. Ze geeft kinderen voorbeelden en ideeën. Daarna gaan ze zelf aan de slag, waarbij ze hun eigen creaties mogen maken. Daarbij krijgen ze tips van Mechteld. Want ondertussen weet zij heel veel slimme en eenvoudige trucjes hoe je dingen kan maken.

Karla Engberts V

Karla Engberts, docent theater en animatie en film acteren
Karla werkt freelance voor allerlei organisaties waaronder Idea maar ook bij Ludarte in Amersfoort en Grote Broer in Nijmegen. Ze is in 2008 afgestudeerd aan de opleiding Docent Drama te Zwolle. Karla geeft voornamelijk theaterles maar vindt het ook leuk om bezig te zijn met film en animatie. Karla heeft één jaar Fotonica gestudeerd en vindt het leuk om haar passie over te brengen. Bij Idea geeft ze cursussen in de Willaertstaat (theater/zang/dans, film, animatie en improvisatie) maar ze gaat soms ook naar de scholen toe om daar les te geven. Het leukst aan haar vak vindt ze om kinderen helemaal op te zien gaan in hun fantasie.
Website

Dorette Giling V

Dorette Giling, docent kinderatelier, kunstlab, opstapcursus boetseren & keramiek, mozaïek
Dorette heeft haar opleiding in Amsterdam aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gevolgd. Zij heeft hier haar lesbevoegdheid tekenen & schilderen behaald. Daarnaast heeft Dorette een jaar aan de Rijksacademie afdeling Beeldhouwen gestudeerd. Sinds haar vroege jeugd al wil Dorette beeldend kunstenaar worden. Ze is altijd bezig geweest met tekenen en knutselen, met stof, klei en verf. Het is dus niet verwonderlijk dat zij het kinderatelier op woensdagmiddag bij Idea geeft. Op de andere dagen maakt ze zelf kunst en werk ze de laatste jaren vooral veel met keramiek en mozaïek. Haar schilderachtergrond zie je vooral terug in de portretten die ze schildert.
Interview met Dorette
Website

MaartenVanDerGlas

Maarten van der Glas, docent programmeren
Maarten is beeldkunstenaar, hij werkt met nieuwe media en schrijft daarvoor ook zelf software en maakt hardware. Hij heeft filosofie gestudeerd, dus zijn interesses zijn breed: van kunst tot wetenschap. Hij heeft zichzelf leren programmeren en (nieuwe) media uitingen te produceren. Hij geeft programmeer lessen en digitale maak lessen. Als kunstenaar maakt hij films, installaties en ontwikkelt hij ideeën.

Tineke Hendriks

Tineke Hendriks, docent schrijven
Tineke Hendriks (Den Haag 1949) is opgeleid als maatschappelijk werker. Na de geboorte van haar kinderen ontdekte ze het schrijven. Ze begon met verhaaltjes over haar dochters, later werden het jeugdboeken en een familieroman. Ze volgde een schrijfopleiding en ontdekte dat er over schrijven een hoop te leren is. Nu begeleidt ze zelf beginnende schrijvers. Als haar tuin en haar kleinkinderen het toelaten, werkt ze aan een boek over een Noorse zeeschilderes.
Website

Ophelia van de Kieft V

Ophelia van de Kieft, docent edelsmeden
Kunst is één van de dingen die de mens tot mens maakt en het heeft Ophelia van de Kieft altijd ontroerd te beseffen dat de drang om dingen te maken ook in een ver verleden al speelde. Ophelia heeft opleidingen gevolgd aan de Vakschool voor goud & zilversmeden en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, en werkt als edelsmid, emailleur en schilder. Ze is sinds 1985 als docent aan Idea verbonden en vindt het heel erg fijn mensen te helpen bji het ontdekken en laten stromen van hun eigen creativiteit, en om haar kennis en ervaring te delen.
Website

Saskia van der Kreke

Saskia van der Kreke, docent dans
Na het afronden van haar klassieke balletopleiding aan de Nel Roosacademie, twintig jaar geleden, start Saskia met lesgeven. Ze heeft haar eigen balletschool gerund. Nu geeft ze les bij Idea en Projects Unlimited en is ze invaldocente. ‘Het is echt mijn passie om kinderen les te geven. Ik vind het belangrijk dat ik ze kan aansteken met mijn enthousiasme voor dans en dat ze op een ontspannen manier de basistechnieken onder de knie krijgen. In mijn lessen staan improvisatie, vrij bewegen en heel veel dansplezier voorop. Dansen is, wat mij betreft, het mooiste wat er is en daarom doe ik het al vanaf mijn achtste jaar!’

Jopie Leenhouts

Jopie Leenhouts, docent circus
Jopie begon als tiener met acrobatiek. Ze vond het geweldig en het smaakte naar meer! Ze ging naar de Circusschool van Joe Andy, volgde een opleiding tot docent drama en werkte als docent bij Circus Elleboog. In Utrecht richtte zij Circus Jopie op. Sinds 2008 geeft zij circuslessen bij Idea. Jopie: ‘Circus is veel meer dan het oefenen van leuke dingen als acrobatiek, trapeze en jongleren. Het helpt kinderen zeker ook in hun persoonlijke ontwikkeling. In de circuslessen leer je om jezelf te presenteren voor een groep, creativiteit te ontwikkelen, samen te werken en verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar. En naast het oefenen misschien nog wel het allerbelangrijkst: in de lessen wordt vaak gelachen, we maken veel plezier met elkaar.’

Anne lieseMoerman

Anne-liese Moerman, docent mode & styling
Anne-liese heeft de modeacademie in Rotterdam (mode ontwerpster), Academie Vogue (foto stylist) gedaan en is afgestudeerd aan de Kunstacademie te Breda (modevormgeefster). Ze heeft inmiddels ruime werkervaring in de modebranche, interieurstyling en de wereld van de kunst en lifestyle. Passie voor lifestyle, vormgeving, mode, interieur, duurzaamheid, kinderkleding, handgemaakte items en trends…dat is Anne-liese! De workshops die zij geeft laten je out of the box denken, samenwerken, versteld staan van jezelf, trots zijn, iets leren, een nieuwe dynamiek creëren en geeft een frisse blik.

Cornelia Nauta V

Cornelia Nauta, docent fotografie
Na het voltooien van de eerstegraads Leraren Opleiding Tekenen aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, gaat Cornelia 5 jaar naar Parijs om zich te verdiepen in film en scenario. Sinds 1999 legt ze zich volledig toe op fotografie, met een accent op de mise-en-scène van zelfportretten waarmee ze regelmatig exposeert. Vanaf 2006 geeft ze met veel plezier les bij Idea. Dit doet ze op verschillende niveaus, zowel aan de beginner met een compacte digitale camera, als aan de doorgewinterde cursist die terecht kan in het fotoatelier. Fotograferen is volgens Cornelia Nauta, meer dan techniek. Het is ook kijken, en iedere blik is daarbij uniek. De uitdaging ligt er vooral in emotie over te brengen in het beeld dat je schept, dus voorbij de knoppen van een camera!
Website

Kirsten Oppeneer

Kirsten Oppeneer, docent 3D vormgeving, animatie en digitale media
Opgeleid als docent beeldende vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, heeft Kirsten interesse in zowel schilderen als digitale kunst. Vooral de combinatie is voor haar een bron van inspiratie. Ze maakt dan ook werk waarbij ze de grenzen tussen digitaal en analoog negeert. Olieverf duikt op binnen een digitale collage, en een projectielaag piept door een tekening. Als docent bij Idea heeft ze oog voor kinderen en hun leerweg in de digitale wereld van nu. De veranderingen gaan snel, maar passen prima binnen een creatief proces. Ze vindt het prachtig om te zien wat kinderen bedenken als ze in een flow zitten. Het is haar passie om kinderen te laten ontdekken hoe ze hun creativiteit ook op de nieuwe media los kunnen laten.

 
Joshua Peeters 250x250

Joshua Peeters, docent Striptekenen
Na zijn studie Kunstgeschiedenis kwam Joshua Peeters (1973) er achter dat hij zelf plaatjes maken leuker vond dan ze bestuderen. Joshua heeft sindsdien werk gemaakt dat gepubliceerd is in onder andere personeelsbladen van de Universiteit Utrecht, de Inktpot, Straatnieuws, Zone 5300, Donald Duck en NRC Handelsblad. Hij tekende een educatief stripboek over de Vrede van Utrecht en een deel van het stripboek 'Sint Maarten, een levende legende'. Zijn werk was te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hoewel hij ook cartoons en illustraties maakt, tekent Joshua het liefst strips. Hij geeft op verschillende plekken cursussen en workshops.
Website

 
Niki Romijn fotograaf Rene Dissel

Niki Romijn, docent Musical
Niki begon op jonge leeftijd met muziek- en balletlessen en leerde zichzelf piano spelen. Ze volgde de vooropleiding aan de Nel Roos Balletacademie en studeerde solozang aan het Hilversums Conservatorium. Ze speelde in theaterprogramma’s als Adèle Bloemendaal in Casablanca en de musical CATS. De laatste 10 jaar schrijft en speelt Niki eigen muziektheaterproducties.. Daarnaast is ze werkzaam als theaterdocent, regisseur en stemactrice. Ze sprak o.a. de stem in van Bloom in Winx Club en Clover in Totally Spies. In het lesgeven kan Niki helemaal haar creatieve ei kwijt. Kers op de taart: een verlegen leerling aan het eind van het cursusjaar met plezier en zelfvertrouwen het podium op zien gaan!
Website

Lidy van Schaik

Lidy van Schaik, docent stippen
Een paar jaar geleden ontdekte Lidy het stippen op porselein, wat na een moeilijke periode therapeutisch werkte. Na zelf vele stippen te hebben gezet, ontdekte ze hoe leuk het is om dit met anderen te delen. Sindsdien geeft ze de stipverslaving door met workshops. Tijdens deze workshops start ze met een uitleg over de techniek van het porselein bestippen en laat ze voorbeelden zien ter inspiratie. Iedereen gaat daarna zelf aan de slag, waardoor alle stipwerkjes uniek en heel persoonlijk worden.

Laura Schrijen 250x250

Laura Schrijen, docent dans
Laura studeerde in 2002 af aan de opleiding Docent dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als enthousiaste en toegewijd docent is ze vastberaden het beste uit haar leerlingen te halen, ongeacht dansstijl, leeftijd of niveau. Plezier is het sleutelwoord bij de ontwikkeling van talent of vaardigheden en is een onmisbaar element in haar les. De mooiste cadeaus vind ze de overwinningen (groot of klein) die haar leerlingen beleven en het zelfvertrouwen dat het ze geeft. Verder maakt ze graag choreografieën die een verhaal vertellen. Naast de passie voor dans heeft ze er ook een voor fitness en gezondheid. Fitness geeft me niet alleen fysieke, maar ook mentale kracht. Ze heeft een dansante fitness stijl gecreëerd waarin ze haar liefde voor dans combineert met een uitdaging voor lichaam en geest.

Anca Siegersma

Anca Siegersma, docent theater
Anca studeerde in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in de richting docerend theatermaker. En inmiddels geeft ze op verschillende plekken theaterlessen. Ze specialiseerde zich in verhalen vertellen en fysiek theater. In haar theaterlessen voor kinderen en jongeren maakt ze samen met de leerlingen voorstellingen. Het ontdekken van de eigen creativiteit en zelfverzekerdheid zijn belangrijk in de lessen. Daarnaast leren de leerlingen verschillende technieken om beter te leren acteren en theatermaken.

SandraSier

Sandra Sier, docent handletteren
Sandra studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Vergelijkende Kunstwetenschap. Omdat ze naast al het turen in boeken en leren een creatieve uitlaadklep zocht, deed ze er in de avonduren een opleiding tot allroud stylist naast. Het werd al snel duidelijk dat haar hart veel meer op het creatieve vlak lag. Handlettering kwam een aantal jaar geleden op haar pad en het bleek een match made in heaven. Ze werkt nu voor diverse klanten en zet haar handlettering skills in waar het maar kan. De cursussen en workshops die ze geeft bij Idea zijn gebaseerd op haar eigen ervaringen met handletteren. Ze hoopt anderen te inspireren en aan te steken met het Handletter-virus.
Website

ChristiaanVerhoef

Christiaan Verhoef, docent programmeren
Christiaan Verhoef is een gedreven technologie enthousiast. Vanaf een jonge leeftijd is christiaan verwikkeld geraakt met technologie en het gebruiken daarvan met zijn vrienden. Christiaan vind het beheersen van basiskunde een essentiele bouwsteen voor de toekomst.

Elly de Vries

Elly de Vries, docent schrijven
Elly de Vries (Hooghalen, 1940) heeft als docente in het voortgezet en hoger onderwijs gewerkt. Schrijven is voor haar een levensbehoefte. Als je schrijft, vindt ze, schep je een andere wereld en soms maakt het iets los dat verborgen lag. Naast het schrijven is lezen voor haar onmisbaar.
Ze heeft zeven boeken, waaronder drie jeugdromans, gepubliceerd en een aantal verhalen en columns. Momenteel werkt ze aan een biografie.
Website

Elke Wildenborg

Elke Wildenborg, docent babygebaren
Gebarentaal vindt Elke een prachtige taal en vanuit deze passie heeft ze de opleiding Tolk Nederlandse Gebarentaal gevolgd. Nu met babygebaren zet ze deze passie in om ouders en kleine kinderen de voordelen van babygebaren te leren. Ze geeft cursussen Babygebaren in Utrecht aan kleine groepen cursisten. 
Website

Erwin van Zijl V

Erwin van Zijl, docent tekenen en schilderen
'Daar waar rivieren buiten de oevers treden, ontstaan vaak de meest vruchtbare gebieden' is een beeldspraak die Erwin graag toepast in zijn manier van lesgeven. Naast (basis)vaardigheden en technieken probeert hij bij cursisten vooral zelfvertrouwen te ontwikkelen om het avontuur aan te durven gaan. De mooiste momenten zijn wanneer iemand zichzelf weet te verrassen of boven zichzelf uitstijgt. Erwin heeft zijn opleiding gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Vanaf 1986 heeft hij veel cursussen gegeven op het gebied van schilderen met olieverf, portret, aquarel en modeltekenen. Sinds enkele jaren participeert Erwin ook in onderwijsprojecten voor kinderen en jongeren. Als beeldend kunstenaar prijst Erwin zich gelukkig met een atelier in Amersfoort. Een belangrijke inspiratiebron is het waarnemen zelf. In zijn vrije werk maakt hij gebruik van gezichtbedrog, suggestie en de kunst van het weglaten.
Website

 

Inschrijven

Inschrijven voor een workshop of cursus bij KunstenCentrum Idea kan gemakkelijk online. 
Inschrijven

Uitgelicht

Danscocktail600x300
Danscocktail
plezier en dansen in elke stijl
 
ModeStyling 600x300
Mode & Styling
welk kledingtype ben jij?
 
BoetserenInWas600x300
Boetseren in was
dunne ranke figuren