plectri

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconlinkedin-iconyoutube-icon

Workshop Japans Zen schilderen Sumi e 

De Chinese schilderkunst heeft een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie en wordt beoefend met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of zijde. In China zijn veel verschillende schilderstijlen te zien, onder andere de literaire inktschildering en de kleurrijke contourschilderingen.

De literaire schilderstijl richt zich op eenvoud en het simplificeren tot de essentie, zowel in de afbeelding als in poëtische schrift. Hetzelfde gedachtengoed ligt ten grondslag aan het taoïsme en boeddhisme. Het is niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk werk. Chinezen beschouwen het schilderen als een vorm van meditatie.

Tijdens deze workshop wordt de penseelhouding en het maken van inktpenseelstreken aangeleerd door middel van Chinese kalligrafie. Dan volgt de techniek van het schilderen van bamboe, bloemen en vogels, en model-schilderen op rijstpapier. Dit wordt gedaan met korte, snelle penseelstreken en je zult dan al gauw merken hoe hieruit wonderbaarlijke nuances van lijnen en vlekken kunnen ontstaan.

Chinese kalligrafie is niet alleen schoonschrijven, maar is ook een kunstvorm. Het is de bron van de Oost-Aziatische kunst. Ook degene die zich in Chinese kalligrafie wil verdiepen, kan zich bij deze groep aansluiten.

Docent Ruomei Tan studeerde zowel in China als in Nederland aan de kunstacademie. Tijdens de cursus zijn er lesboeken beschikbaar die door de docente zelf geschilderd en geschreven zijn.

De prijs die bij deze cursus vermeld staat is exclusief materiaalkosten.

Docent: Ruomei Tan
Locatie: Kunstencentrum Idea, Soest

Dag Tijd Start Lessen Prijs Code Inschrijving
vrijdag 13.30-17.30 25 feb. 2022 1 € 35,00* 12247 open

*exclusief lesmateriaal: 
Chinese/Japans schildermateriaal | € 17,- | aan te schaffen bij de docent (optioneel, je kunt ook eigen passend Chinese of Japans schilder/kalligrafie materiaal meenemen en gebruiken)

 

Vakanties en feestdagen

Tijdens de schoolvakanties en feestdagen zijn er geen lessen.

Kerst 25 dec 2021 t/m 9 jan 2022
Voorjaar 26 feb t/m 6 mrt 2022
Pasen 18 apr 2022
Koningsdag 27 apr 2022
Mei 30 apr t/m 15 mei 2022
Hemelvaart 26 mei 2022
Pinksteren 6 juni 2022
Zomer 9 jul t/m 21 aug 2022