plectri

facebook-icontwitter-iconinstagram-iconlinkedin-iconyoutube-icon

Workshop Japans Zen schilderen Sumi e 

Japanse Zen is afgeleid van het Chinese woord Chán en het Indische woord Dhyana. Het is een meditatievorm van het boeddhisme. Zen is geen geloof, maar een levenshouding.

Sumi-e is een bekende Zen-meditatie met penselen met als doel de eenheid van oog, hand en hart te verenigen. Juist door het gereinigde hart kan de schoonheid van het evenwicht tussen nat en droog, zwart/wit en kleur, vol en leeg, kracht en subtiliteit, abstract en figuratie ontstaan.

Het belangrijkste doel van deze cursus is dat je meer vertrouwen en plezier krijgt. Een kunstzinnig werk komt veelal uit een ontspannen geest. Sumi-e is ook een vorm van dichten met lijnen en vlakken, wat een enorme verrijking en verdieping kan betekenen.

Eerst wordt de beginner het volgende aangeleerd: Hoe kun je het penseel gebruiken als meditatietechniek om van binnen stil te worden? Hoe leer je het resultaat los te laten? Het in- en uitademen als je het penseel met inkt op rijstpapier beweegt.

Daarna leer je schilderen naar model (een mens of dier), waarbij het doel is in een paar lijnen en vlakken het model te ‘vangen’. Kortom: in een taal die beperkt is tot de uiterste essentie. Ook het schilderen van bloemen en landschappen komt aan de orde.

Benodigde materialen: Chinese of Japanse penselen, inkt, verf, rijstpapier, een waterpot en keukenrol. Deze materialen kun je zelf meenemen of aanschaffen bij de docent (ongeveer € 60,-).

Docent: Ruomei Tan
Locatie: Kunstencentrum Idea, Soest

Dag Tijd Start Lessen Prijs Code Inschrijving
vrijdag 13.30-17.30 18 feb. 2022 1 € 35,00* 12246 open

* exclusief materiaalkosten:
Chinese/Japans schildermateriaal | € 17,- | aan te schaffen bij de docent (optioneel, je kunt ook eigen passend Chinese of Japans schilder/kalligrafie materiaal meenemen en gebruiken) 

 

Lessen januari

In verband met de coronamaatregelen is het Kunstencentrum in ieder geval tot en met 14 januari gesloten. Lessen die in de de week van 10 januari plaatsvinden, gaan online door of worden op een later moment ingehaald. Daarover krijg je bericht van de cursusadministratie.

Inschrijven

Inschrijven voor een workshop of cursus bij KunstenCentrum Idea kan gemakkelijk online. 
Online inschrijven

Vakanties en feestdagen

Tijdens de schoolvakanties en feestdagen zijn er geen lessen.

Kerst 25 dec 2021 t/m 9 jan 2022
Voorjaar 26 feb t/m 6 mrt 2022
Pasen 18 apr 2022
Koningsdag 27 apr 2022
Mei 30 apr t/m 15 mei 2022
Hemelvaart 26 mei 2022
Pinksteren 6 juni 2022
Zomer 9 jul t/m 21 aug 2022