plectri

facebook-icon

twitter

facebook-icon

Januari 2020

Cultureel Café Nieuwjaarsborrel – 12 januari 16.00-18.00 uur

2b

 

Kom een toost uitbrengen op het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsborrel van het Cultuurplatform Soest en het CultuurPuntSoest. Geniet van de expositie ‘Alegria’ van de tekenclub van Artishock. Tijdens het café is er een sessie door de muzikanten van de Artishock Jazz Jam. Zangeres Elena Mastromichalis zingt een paar nummers met hen. Happa’s & Tappa’s verzorgen de hapjes.

Locatie: Artishock, Steenhoffstraat 46A, Soest.
De toegang is gratis. Uitnodiging

 

Crowdfunding Aanbieding tot 5 januari: Je eigen crowdfunding video maken met de videomakers.

2b

 

Je bent kunstenaar of creatief ondernemer en je hebt een plan. Je hebt er maandenlang op zitten broeden, het is een van je beste ideeën ooit, het móet er komen: een debuutalbum met videoclip of een journalistiek fotoboek over een karakteristieke stadswijk vol onbekende geschiedenissen, een theatraal kerstsprookje voor kinderen, kunstworkshops in ontwikkelingslanden. Maar hoe maak je van dat plan realiteit?  Waar ga je bijvoorbeeld de kostuums, camera’s, liters benzine, posters, producenten en repetitieruimtes betalen?

De tijd van de eindeloze kunstsubsidies is over, maar dat betekent niet dat minder Nederlanders om kunst geven. Integendeel. Op voordekunst, het grootste Nederlandse crowdfundingsplatform voor de creatieve sector, werd in zeven jaar tijd door zo’n 265 duizend mensen meer dan 26 miljoen euro aan kunst- en cultuurprojecten gedoneerd. Dat bewijst, duidelijker dan subsidies, hoe hard kunst nodig is en wordt gewaardeerd.

Van al die mijlpalen is de stichting het meest trots op de hoeveelheid mensen die bereid zijn bij te dragen aan kunst. ‘En dan krijg je er als donateur niet eens altijd iets voor terug. Soms bestaan tegenprestaties uit een cd, een boek of workshops, maar veel donateurs selecteren géén tegenprestatie, puur omdat ze willen geven. Dat vinden wij heel mooi om te zien.’

De gemeente Amersfoort is matchfundingpartner met voordekunst. Er zijn meer manieren om projecten te bekostigen. Daarom werkt ze samen met voordekunst. Amersfoortse makers kunnen hun ideeën via crowdfunding realiseren en krijgen daarbij ook begeleiding van voordekunst. Met deze samenwerking stimuleert de gemeente cultureel ondernemerschap in Amersfoort.”

 

Meer informatie op website

 

Broodfonds

2b

 

Doorbetaling bij ziekte zat er voor zelfstandig ondernemers vroeger niet in: wie ziek werd, moest aanspraak maken op een eigen financiële buffer of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarvan maken weinig zzp’ers gebruik, mogelijk vanwege de hoge kosten: volgens CBS-cijfers had slechts 19 procent van alle zelfstandigen in 2016 zo’n verzekering en maakten zzp’ers in de cultuursector hier het minste gebruik van (CBS 2018). Het alternatief lijkt populairder: een broodfonds, opgericht door zelfstandigen.

In 2018 telde Nederland er zo’n 425, ruim twee keer zo veel als twee jaar daarvoor (Nu.nl 2016). Zelfstandigen kunnen zelf een broodfonds oprichten of zich aansluiten bij een bestaand broodfonds. Het reglement bepalen de leden zelf. Ze leggen maandelijks een bedrag (‘schenking’) in om een gezamenlijke buffer op te bouwen waar men bij ziekte aanspraak op kan maken. Solidariteit, vertrouwen en betrokkenheid staan centraal. Een broodfonds telt twintig tot vijftig leden. Twintig is voldoende om direct één zieke te ondersteunen, meer dan vijftig werkt afstand en anonimiteit in de hand, aldus Broodfonds.nl, een initiatief van Haiko Liefmann, Biba Schoenmaker en André Jonkers, die in 2006 het eerste collectieve broodfonds oprichtten.

Bron: Kim van der Meulen, freelance journalist o.a. bij Boekman. Broodfondsen in de buurt:  Broodfonds Broodschap; zoekt nog leden in de regio Utrecht. Ze is in oktober 2019 opgericht.

Broodfonds De Bonte Kei; ze verwelkomen potentiele leden die verbonden zijn aan Amersfoort of naburige plaatsen. Dit broodfonds is in april 2019 opgericht.

www.broodfonds.nl

 

'Boomer' verkozen tot Woord van het Jaar 2019

2b

 

Met 41,8 procent van de stemmen is 'boomer' tot Woord van het Jaar 2019 verkozen. Op de tweede plaats staat 'klimaatspijbelaar' en de derde plek gaat naar 'klimaatdrammer'.

Boomer wordt veelal door jongeren gebruikt om een ouder persoon aan te wijzen, die volgens hen ouderwets denkt en gedateerde opvattingen heeft. Het woord zelf is afgeleid van het woord babyboomer. In november ging de uitspraak 'Okay boomer' van parlementslid Chlöe Swarbrick uit Nieuw-Zeeland nog viral (zie foto). Wanneer een ander parlementslid haar speech onderbreekt, legt ze hem nonchalant het zwijgen op met 'Okay boomer'.

Video

 

Happy New Year 2020

2b

 

Het CultuurPuntSoest wenst iedereen een gezond 2020, vol mooie verhalen.

 

Let op: Organiseer je in de maand februari 2020 een culturele activiteit in Soest en wil je dat deze op de culturele agenda en op www.uitinsoest.nl verschijnt? Geef de activiteit die je voor het publiek openstelt, vóór 20 januari aan ons door via:

 

Uitgelicht

Het Jeugdfonds cultuur is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Ook bij individuele kunstenaars kunnen lessen worden gevolgd.

Een aantal kinderen en jongeren uit Soest heeft al veel plezier van dit fonds. Zij dansen bij balletstudio Sylvia of krijgen theaterles bij Idea. Anderen spelen vol overgave elektrische gitaar of trompet bij de Bachschool in Soest. 

De inkomensgrens van de ouders/verzorgers is 130 % van het sociaal minimum. Cursussen worden tot maximaal €450,- vergoed. Bezoek  de website van het Jeugdfonds Cultuur of neem contact op met Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent Soest T 035 6095817 of, Jolanda Kamphuis, consulent Jeugdfonds Cultuur provincie Utrecht     T 06-54657969 

Cursusaanbieders kunnen hun aanbod voor kinderen en jongeren bij ons aanmelden Het Cultuurpunt onderhoudt een speciale cursusgids waar het aanbod in staat voor kinderen en jongeren die gebruik maken van het Jeugdfonds Cultuur.

  logo cultuur