plectri

facebook-icontwitter-iconinstagram-icon

De Soestercultuurnieuwsbrief

De Soestercultuurnieuwsbrief elke maand in je eigen mailbox ontvangen? Stuur ons een e-mail

concertbezoek in een 1,5 meter zaal geeft een VIP gevoel

2b

Het concertgebouw en TivoliVredenburg hebben publiek bevraagd naar hun beleving van theaterbezoek in een 1,5 meter zaal. En wat blijkt? Het bezoek voelt zich veilig en ontspannen en een VIP. Lees meer hierover in deze nieuwsbrief.

De landelijke overheid heeft meer geld vrijgemaakt voor de creatieve en culturele sector. Hoe dit geld verdeelt gaat worden, kan je ook in deze nieuwsbrief lezen.

Anita Vreugdenhil, Cultuurconsulent. e-mail

 

Cultureel café - vrijdag 18 september - tussen 19.30-21.45 - locatie: Idea, Willaertstraat 49, Soest

Uitnodiging Cultureel Cafe Atelierlint sept 2020 klein

Het Cultureel café staat in het teken van het atelierlint Soest dat in het weekend van 19 en 20 september plaatsvindt. 

Een overzichtstentoonstelling van de deelnemende kunstenaars aan het atelierlint vormt het middelpunt van dit cultureel café. En Ruud van der Vliet heeft het Atelierlint-sonnet geschreven en zal dat voordragen.

Ook dit cultureel café heeft met de corona protocollen te maken. Daarom is aanmelden verplicht en word je in een tijdslot van 40 minuten ingedeeld. Dat betekent dat iedere bezoeker er maximaal 40 minuten is.Er is tijd om de expositie te bekijken en er is gelegenheid om met elkaar een kopje koffie/thee en wat lekkers te nuttigen. Aanmelden kan je voor 13 september via

De overzichtstentoonstelling wordt ingericht door Leintje Hoogenkamp, zij werkt bij de Kunstuitleen Idea. De expositie is nog in het weekend van 19 en 20 september te bezichtigen in de bibliotheek van Idea. Op zaterdag van 10.00 - 16.00 uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur. Zo kan je en van iedere deelnemer een werk zien en een keuze maken van welke kunstenaar je nog meer werk wilt zien.

Open de hele uitnodiging

 

Een concertbezoek in een 1,5 meterzaal geeft een 'VIP-gevoel'. Het voelt veilig en ontspannen.

theaterzaal ten tijde van corona klein

Uit publieksonderzoek van Het Concertgebouw en TivoliVredenburg blijkt dat 96% van de bezoekers van de eerste concerten na de heropening aangeeft zich veilig te voelen dankzij de doorgevoerde maatregelen. Ook geven bezoekers aan dat een concertbezoek in de 1,5 meterconcertzaal een ‘VIP-gevoel’ geeft en niet alleen veilig, maar ook ontspannen voelt.

TivoliVredenburg en Het Concertgebouw heropenden de deuren in juni en juli. Beide podia deden een publieksonderzoek onder de bezoekers van de eerste 1,5 meterconcerten. Meer dan 2000 bezoekers deelden na hun concertbezoek in de 1,5 meterconcertzaal hun mening en ervaring.

De foto laat theater Idea zien met een 1,5 meter-zaal.

Lees verder

 

482 miljoen extra voor de culturele sector

logo kunsten92

Het kabinet trekt bovenop de algemene steunmaatregelen 482 miljoen euro extra uit voor de culturele sector. De culturele en creatieve sector kan ook een beroep doen op de algemene steunmaatregelen, zodat er naar verwachting ruim 700 miljoen beschikbaar is voor cultuur. Het nieuwe steunpakket voor cultuur komt bovenop de algemene steunmaatregelen voor de eerste helft van 2021 zoals de tegemoetkoming vaste lasten (TVL), loonsubsidie (NOW) en de inkomensondersteuning voor zzp’ers (TOZO).

lees verder 

 

Nieuwe rituelen voor ongekende uitdagingen

immaterieel erfgoed

Begrafenissen en jubilea, podiumkunsten en culturele evenementen als de dodenherdenking, bloemencorso’s en de Pride – Immaterieel ‘levend’ Erfgoed – kunnen niet, of alleen sterk aangepast, plaatsvinden. Dat wordt ervaren als een groot gemis. Nieuwe vormen worden uitgeprobeerd. Kan de digitale ruimte het fysieke contact overnemen? Welke nieuwe rituelen zijn toekomstbestendig?

lees verder 

 

 

Mag ik weer meedoen?

logo jeugdfonds sport en cultuur

Al eerder is in deze nieuwsbrief aandacht gevraagd voor de financiële gevolgen van de coronacrisis voor kinderen. Het jeugdfond sport & en cultuur doet een oproep aan iedereen om extra alert te zijn als kinderen bv wegblijven bij je cursus. Ook de stichting Sam maakt zich hier hard voor. Zij zet wat breder in. Zo ondersteunt ze bv de mogelijkheid om het kind toch zijn/haar verjaardag te laten vieren. Deze stichting zorgt er ook voor dat een aanvraag naar de juiste organisatie gaat.
Het jeugdfonds sport & cultuur heeft deze aanmeldingssite in het leven geroepen: magikweermeedoen.nl

Voor meer informatie en aanmelden bij de stichting Sam: www.samenvoorallekinderen.nl/

   

 

Muziekproeferij in Utrecht weer van start 

muziekproeverij kleinst

De Muziekproeverijen in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor en de Utrechtse Studenten Cantorij gaan weer van start. De proeverijen vinden plaats in de theaterzaal van  theater Zuilen. Uiteraard worden de corona maatregelen in acht genomen. De concerten zijn gratis te bezoeken, wel vooraf aanmelden.

Di Lasso’s tranen van Petrus, 27 oktober, 19.00 - 21.30 uur

Mysterium, door de Utrechtse Studenten Cantorij, 25 november, 10.30 - 11.30 uur

lees verder  

foto: Anna van Kooij

 

Noodfonds Muziek opgericht

2b

Muziekrechtenorganisaties Sena en Buma/Stemra hebben voor wie de nood het hoogst is een Noodfonds Muziek opgericht. Ook Spotify is partner in het Noodfonds Muziek. Uit onderzoek onder rechthebbenden van Buma/Stemra en Sena blijkt 48% niet rond te kunnen komen met uitsluitend de maatregelen van het kabinet. Als gevolg van de Coronacrisis liggen de activiteiten in de sector vrijwel volledig stil. 

Sena en Buma/Stemra dragen samen in totaal € 3.750.000 bij aan het Noodfonds Muziek. Particuliere muziekliefhebbers kunnen bovendien via www.noodfondsmuziek.nl/spotify een donatie doen, die door Spotify verdubbeld wordt.

Ook het LKCA (voor verenigingen, stichtingen en organisatoren van amateurkunstprojecten) hoort graag de impact van deze crisis op je werk of organisatie. Stuur een e-mail

 

Nieuwsbrief CultuurPuntSoest vaker geüpdatet. 

2b

De nieuwsbrief CultuurPuntSoest staat online. Tot nu toe krijgt ze tegelijk met de uitgave van de culturele agenda een update. Vanaf mei zullen we regelmatiger de nieuwsbrief van een nieuw bericht voorzien. Het nieuwe bericht wordt bovenaan geplaatst. Een ander bericht wordt er afgehaald. Ook zal er een datum van plaatsing bijgezet worden.

Diegenen die zich op de nieuwsbrief hebben geabonneerd blijven nog maandelijks de nieuwsbrief ontvangen. Maar nu bestaat de mogelijkheid dat gedurende de maand nieuwe berichten zullen verschijnen.

De nieuwsbrief is te vinden op onze website

 

 

Wil je elke maand de Culturele Agenda als PDF en de Soester cultuurnieuwsbrief digitaal ontvangen? Stuur ons een e-mail.

Wil je je abonnement opzeggen? Stuur ons een e-mail.

 

Uitgelicht

Het Jeugdfonds cultuur is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Ook bij individuele kunstenaars kunnen lessen worden gevolgd.

Een aantal kinderen en jongeren uit Soest heeft al veel plezier van dit fonds. Zij dansen bij balletstudio Sylvia of krijgen theaterles bij Idea. Anderen spelen vol overgave elektrische gitaar of trompet bij de Bachschool in Soest. 

De inkomensgrens van de ouders/verzorgers is 130 % van het sociaal minimum. Cursussen worden tot maximaal €450,- vergoed. Bezoek  de website van het Jeugdfonds Cultuur of neem contact op met Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent Soest T 035 6095817 of, Jolanda Kamphuis, consulent Jeugdfonds Cultuur provincie Utrecht     T 06-54657969 

Cursusaanbieders kunnen hun aanbod voor kinderen en jongeren bij ons aanmelden Het Cultuurpunt onderhoudt een speciale cursusgids waar het aanbod in staat voor kinderen en jongeren die gebruik maken van het Jeugdfonds Cultuur.

  logo cultuur