plectri

facebook-icontwitter-iconinstagram-icon

Soester cultuurnieuwsbrief 

Wat heerlijk dat er steeds meer mag.
Wat heerlijk dat zoveel mensen het belang van kunst/cultuur begrijpen, nu het zo gemist is. 

2b

Dat blijkt wel uit de vele reacties: kunst en cultuur is gemist, nu het zo uit ons leven verdween. Gelukkig vangen livestreams veel op. Maar de sfeer in een theater of museum, het verenigingsgebouw of op een festival, dat wordt niet zomaar online opgevangen. Maar we weten ook hoe snel iedereen weer in oude patronen kan terugvallen. Dus daarom lobby bij de gemeente voor je vereniging of activiteit. Twijfel je aan je eigen lobby kwaliteiten? Volg dan deze 3 videocolleges van de stichting 'lobby lokaal'.

Ben je kunstvakdocent of geef jouw organisatie cultuurles aan kinderen? Let dan extra goed op als een kind niet meer terugkomt. Meer gezinnen zij op bijstandsniveau gaan leven. Het jeugdfonds cultuur helpt om ze toch bij je op les te laten.

In deze nieuwsbrief ook de link naar de liverstream 'cultuurprijsuitreiking 2021', En juni is de maand van de amateurkunst. Laat zien wat je doet op Iktoon. Of ga jij zelfs de challenge aan en word je de beste amateurkunstenaar van Nederland?

Anita Vreugdenhil, Cultuurconsulent. e-mail

 

Ben jij al begonnen met de lobby voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022? 

lobbyen klein

Stichting Lobby Lokaal vindt dat iedereen invloed moet kunnen uitoefenen op zijn omgeving en moet kunnen lobbyen op lokaal niveau. Politici en bestuurders kunnen alleen goede besluiten nemen als iedereen zijn belangen kan behartigen. 

Het lijkt misschien nog ver weg, maar de voorbereidingen voor de verkiezingen zijn al in volle gang. Voor cultuureducatie en cultuurparticipatie zijn dit misschien wel de belangrijkste verkiezingen. Dus kom nu al in actie om de politiek in jouw gemeente te overtuigen van het belang van o.a. amateurkunstbeoefening, cultuurparticipatie én jouw eigen organisatie.

Vind je jezelf geen lobbyist of heb je geen ervaring? Lobby Lokaal zet zich in om lobbyen toegankelijk te maken voor lokale initiatieven met weinig (sociaal) kapitaal die zich inzetten voor groen, cultuur, jeugd, gezondheid en sociale cohesie op gemeentelijk niveau.

CultuurDeelJe stoomt je in drie videocolleges klaar voor de lokale lobby voor cultuur.

Videocollege

Website

 

Geef je cultuur/kunst lessen aan kinderen en/of jongeren? 

JSC klein

Nederland is een rijk land. Toch groeit 1 op de 11 kinderen op in een gezin dat rond moet komen van een minimum inkomen. Als gevolg van de coronacrisis hebben nog meer gezinnen geldzorgen. Kinderen die voorheen wekelijks naar de muziek of dansles gingen, kunnen nu niet meer gaan. 
We vragen je alert te zijn, als cursisten hun cursus niet meer verlengen. Het kan om financiële redenen zijn

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan helpen! Je hoeft geen samenwerking met het Jeugdfonds aan te gaan, maar laat je cursisten weten dat het fonds er is als het lesgeld een probleem is. Dit kan via informatie op je site, maar ook door persoonlijk te reageren op een opzegging.

Hoe meer mensen het Jeugdfonds Sport & Cultuur kennen, hoe meer kinderen en jongeren kunnen meedoen met muziek-, dans-, theater-, schilder- of tekenles. Als er thuis te weinig geld is, betaalt het Jeugdfonds het lesgeld en de benodigde attributen.

Zet het Jeugdfonds cultuur op je site, wellicht aangevuld met een tekst. Voorbeeld teksten, logo en poster cultuurfonds vind je op deze website

Geef je les aan kinderen en/of jongeren? Laat het ons weten. Dan plaatsen wij jouw lesinformatie op onze Jeugdfonds cultuur online- cursusgids. aanmelden

  

Uitzending gemist?

winnaar cultuurprijs kleiin

Heb je de uitreiking van de gemeentelijke cultuurprijs 2021 Soest gemist?

Woensdag 21 april is ’s avonds bekendgemaakt wie de winnaar van de cultuurprijs 2021 is geworden. Zoals alles ging ook deze uitreiking anders. Wel zoals andere jaren in theater Idea, maar dan via een livestream. De wethouder van Cultuur Nermina Kundić was de tafeldame van onze presentator Jean Heijl. De voorzitter van het cultuurplatform Peter Schipper zat even aan tafel om het eerste exemplaar van het cultuurboek ’21-’22 aan de wethouder te overhandigen. Van de genomineerden kon er slechts één vertegenwoordiger aanwezig zijn. En ondanks dat alles anders moest, werd het toch een interessante uitreiking door de verscheidenheid tussen de genomineerden. Door een filmpje krijg je een indruk waarom zij genomineerd waren. Terugkijken? Dat kan via deze link:

www.ideacultuur.nl/cultuurprijs2021

  

Laat je zien in de maand  van de amateurkunst. 

Iktoon klein

In de maand juni tonen verenigingen en individuen die in hun vrije tijd creatief actief zijn, wat ze in huis hebben. Het bundelen van al deze activiteiten onder de iktoon-vlag is de kans om samen te werken aan de zichtbaarheid van amateurkunst. Doe mee en laat je zien op Iktoon.

iktoon.nl

 

○ 

Corona-toolkit voor het verenigingsleven wordt regelmatig ge-update.

toolkit

Deze toolkit is ontwikkeld om culturele verenigingen te helpen om zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van de corona-pandemie. De toolkit bestaat uit allerlei bruikbare instrumenten, zoals handleidingen, tips en checklists. De toolkit wordt regelmatig ge-update en uitgebreid met nieuwe instrumenten. Sommige tools zijn nog in ontwikkeling.

Voor de koepels is een toolkit ontwikkeld met daarin verschillende handige handleidingen en tips. Bijvoorbeeld hoe je Instagram en Youtube goed inzet, maar ook hoe je jongeren bereikt en online een ALV organiseert. De corona-toolkit bevat voor iedereen die zich bezighoudt met verenigingsondersteuning bruikbare instrumenten. Lees verder

 

Mag ik weer meendoen?

logo jeugdfonds sport en cultuur

Al eerder is in deze nieuwsbrief aandacht gevraagd voor de financiële gevolgen van de coronacrisis voor kinderen. Het jeugdfond sport & en cultuur doet een oproep aan iedereen om extra alert te zijn als kinderen bv wegblijven bij je cursus.

Ook de stichting Sam maakt zich hier hard voor. Zij zet wat breder in. Zo ondersteunt ze bv de mogelijkheid om het kind toch zijn/haar verjaardag te laten vieren. Deze stichting zorgt er ook voor dat een aanvraag naar de juiste organisatie gaat.
Het jeugdfonds sport & cultuur heeft deze aanmeldingssite in het leven geroepen: magikweermeedoen.nl

Voor meer informatie en aanmelden bij de stichting Sam: www.samenvoorallekinderen.nl

   

 

De sociale mediatrent 2020 is TikTok

tiktok

De trend van dit jaar is de explosie van TikTok; een nieuwkomer met impact.  Het platform heeft een aantal kenmerken die moeilijk zijn te kopiëren: een community gevoel, de mogelijkheid om in een eigen subcultuur (Alt TikTok!) onder te duiken. Gebruikers hebben ook het idee dat iedereen een kans maakt om viraal te gaan. Daarnaast is er de creatieve vibe. Alleen maar laten zien waar je op vakantie bent of wat voor mooie spullen je hebt gekocht, maakt je niet populair op TikTok. Bron: social media deskundige Paulus Veltman in een interview met De Redactie

TikTok werkt wel anders dan de andere sociale media. TikTok werkt met algoritmes om zo de meeste kijkers voor je filmpje te krijgen. Dat betekent dat ze meer informatie van je gebruiken. Het bedrijf dat de app TikTok heeft ontwikkeld is ByteDance, een Chinees bedrijf.
NOS stories dook met een hacker in de algoritme en code van TikTok. Bekijk het filmpje 

.

 

Noodfonds Muziek opgericht

2b

Muziekrechtenorganisaties Sena en Buma/Stemra hebben voor wie de nood het hoogst is een Noodfonds Muziek opgericht. Ook Spotify is partner in het Noodfonds Muziek. Uit onderzoek onder rechthebbenden van Buma/Stemra en Sena blijkt 48% niet rond te kunnen komen met uitsluitend de maatregelen van het kabinet. Als gevolg van de Coronacrisis liggen de activiteiten in de sector vrijwel volledig stil. 

Sena en Buma/Stemra dragen samen in totaal € 3.750.000 bij aan het Noodfonds Muziek. Particuliere muziekliefhebbers kunnen bovendien via www.noodfondsmuziek.nl/spotify een donatie doen, die door Spotify verdubbeld wordt.

Ook het LKCA (voor verenigingen, stichtingen en organisatoren van amateurkunstprojecten) hoort graag de impact van deze crisis op je werk of organisatie. Stuur een e-mail

 

De Soester cultuurnieuwsbrief. 

2b

De Soester cultuurnieuwsbrief staat online. Maandelijks krijgt ze een update. De nieuwe berichten wordt bovenaan geplaatst. Sommige berichten zullen vanwege hun geldigheid langer op de nieuwsbrief blijven staan.

De nieuwsbrief is te vinden op onze website

 

 

Wil je elke maand de Culturele Agenda als PDF en de nieuwsbrief CultuurPuntSoest digitaal ontvangen? Stuur ons een e-mail.

Wil je je abonnement opzeggen? Stuur ons een e-mail.

 

 

 

Uitgelicht

Het Jeugdfonds cultuur is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Ook bij individuele kunstenaars kunnen lessen worden gevolgd.

Een aantal kinderen en jongeren uit Soest heeft al veel plezier van dit fonds. Zij dansen bij balletstudio Sylvia of krijgen theaterles bij Idea. Anderen spelen vol overgave elektrische gitaar of trompet bij de Bachschool in Soest. 

De inkomensgrens van de ouders/verzorgers is 130 % van het sociaal minimum. Cursussen worden tot maximaal €450,- vergoed. Bezoek  de website van het Jeugdfonds Cultuur of neem contact op met Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent Soest T 035 6095817 of, Jolanda Kamphuis, consulent Jeugdfonds Cultuur provincie Utrecht     T 06-54657969 

Cursusaanbieders kunnen hun aanbod voor kinderen en jongeren bij ons aanmelden Het Cultuurpunt onderhoudt een speciale cursusgids waar het aanbod in staat voor kinderen en jongeren die gebruik maken van het Jeugdfonds Cultuur.

  logo cultuur