plectri

facebook-icontwitter-iconinstagram-icon

Soester cultuurnieuwsbrief - September

 


In de beeldentuin klein2

September is tradiotioneel de maand waarin het culturele leven weer los gaat. In september is er Open Monumentendag. En hoewel er dag staat gaat het vaak om het weekend, in dit geval 10 en 11 september. Toegang tot veel historische gebouwen is dan gratis. In het weekend erna is er het atelierlint, met op 16 september het culturele café dat in Kunstenhuis Idea plaatsvindt. Alles te vinden op www.uitinsoest.nl

Heb je wel eens de behoefte om als kunstenaar je volledig terug te kunnen trekken om met een idee of onderwerp bezig te zijn. Dan biedt het K.F. Heinfonds een prachtig atelierruimte aan.

In mei kwam er een werkgroep Soest - Baarn naar me toe. Of ik een rol kon spelen in het wederzijds promoten van culturele events. Naast nog meer ideeën, kwam ook de koppeling van de culturele agenda Soest - Baarn aan de orde. En deze hangt nu in de maand september in Soest op de vertrouwde plekken en in Baarn op allemaal nieuwe plekken. 

Anita Vreugdenhil, Cultuurconsulent. e-mail  

 

Cultureel Café - Vrijdag 16 september

Nieuwsbrief dansen

Dit cultureel café staat in het teken van het atelierlint dat op 17 en 18 september plaatsvindt. Een overzichtsexpositie van de deelnemende kunstenaars geeft een idee van wat je in het weekend kunt verwachten. Laat je door de expositie beïnvloeden in je keuze van welke kunstenaar je meer werk wilt zien. Cees Paul heeft de eer gekregen het atelierlint-gedicht te maken. Hij zal het hoogstpersoonlijk voordragen.

En bij een cultureel café hoort muziek.
Eline Ulaen, zowel zangeres als kunstenares, zingt een aantal nummers voor ons. En we heten ook onze nieuwe wethouder van Cultuur Aukje Treep welkom op haar eerste cultureel café in deze functie.

Een hapje en een drankje ontbreken niet, daar zorgt Wilco van de Bowling- en partycentrum Overhees wel voor. Het cultureel café wordt georganiseerd door CultuurPuntSoest en het Cultuurplatform Soest.

Wanneer: Vrijdag 16 september 19.30 - 21.30
Waar: Kunstenhuis Idea, Willaertstraat 49, Soest.
Toegang: gratis

 

Soesterberg bruist en iedereen doet mee.

logo vliegdorp klein 

In Soesterberg komt een groot dorpsfeest. Niet alleen om alle nieuwbouw te vieren, maar ook bedoeld als een jaarlijks terugkerend event. Zaterdag 17 september vindt om 11.00 uur de aftrap plaats.

Een evenement met live muziek, modeshows, presentaties van diverse lokale sportverenigingen, een static-show van de Koninklijke Marechaussee, Politie en Brandweer, kleedjesmarkt, kermis attracties, American BBQ en American cars, bekende DJ’s, optredens van Odeon, cheerleaders en een waanzinnige lasershow ter afsluiting op het Den Berghplein, Soesterberg. 

Houd www.soesterberg.nu in de gaten.
Groot dorpsfeest september (soesterberg.nu)  

 

Ook werken in het Tuinatelier? Het K.F. Hein Fonds is meer dan geld.  

            

Het tuinatelier is bedoeld voor beeldend kunstenaars, ontwerpers, schrijvers, theatermakers, fotografen en andere cultuurmakers uit de provincie Utrecht. Je werkt graag aan een tijdelijk project waarvoor je een rustige, lichte ruimte zoekt met veel groen om je heen.  

In de tuin aan de Maliesingel 28 in Utrecht is een tuinatelier beschikbaar voor een kunstenaar uit de provincie Utrecht. We stellen de ruimte maximaal drie maanden beschikbaar aan een kunstenaar voor een tijdelijk project. Daarna kan een volgende kunstenaar de ruimte gebruiken. 

Ga naar de info.

  

Al wat ouder? En niet zomaar ergens naar toe kunnen?
Of misschien wil je niet alleen. 

ouderen

Een aantal organisaties zet zich in om ouderen te ondersteunen en te stimuleren te genieten van het culturele leven. Zo organiseert het Gouderdom voor hun leden o.a. theater- en museumbezoek.In het najaar bezoeken ze bijvoorbeeld theater de Speeldoos. Ben je 65+ dan kan je lid van ze worden.Lees verder  

De stichting Vier het leven organiseert theater, film, concert en museum bezoek waar je je als 55 plusser voor kan aanmelden. Cultuur inspireert en verbindt en onder het motto ‘Samen Uit, Samen Genieten’ geven we hier met heel Vier het Leven al jaren gestalte aan.

Naast fysieke ontmoetingen willen we ouderen óók een digitale ontmoetingsplek bieden: het Vier het Leven Cultureel Digitaal Ontmoetingsplein. Dit digitale plein biedt ruimte voor ontmoeting, culturele inspiratie, persoonlijke verhalen en is een online plek om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen. Lees verder. 

 

Jeugdfonds sport en cultuur - kies een club.   

Nieuwsbrief dansen

Meedoen met sport of cultuur, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht betaalt, samen met de gemeente Soest, de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek- of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. 

En alleen dit jaar wordt het gehele cursusbedrag vergoed. Ook dus als de cursus meer dan € 450,- kost.  

En het aanmelden gaat nu nog makkelijker. Het jeugdfonds zoekt zelf een intermediair uit het dorp waarmee de ouder het aanvraagformulier samen invult.

jeugdfondssportencultuur.nl 

 

Culturele agenda Soest en Baarn gekoppeld.

 afbeelding culturele agenda

Ook snel willen weten wat er te doen is in Baarn? Of ben je een cultuuraanbieder en vraag je je af hoe je de inwoners van het naastliggende dorp kan bereiken?
Promotie werkt altijd het beste als dit op verschillende manieren gebeurt. De kans wordt dan groter dat je gezien wordt en dat het onthouden wordt.

En daarom komt er vanaf september een gecombineerde culturele agenda Soest - Baarn. Dit is een pilot van een jaar. Aan het eind van het jaar hopen we antwoord te hebben op de vraag of er meer bezoekers uit het naastliggende dorp zijn geweest. 

 

Maak kennis met de wethouder van cultuur:
Aukje Treep-van Hoeckel.

 afbeelding culturele agenda

Aukje heeft cultuur in haar portefeuille. Was dat haar eigen verzoek?
Aukje wilde heel graag de portefeuille cultuur. Ze heeft echt zin om op deze manier met een grote groep Soesters en Soesterbergers in contact te komen. Wat haar ook heel erg trekt en uitdaagt is om samen met het culturele veld de nieuwe cultuurvisie vorm te gaan geven. En daarnaast vindt ze dat cultuur echt bij haar partij GGS hoort. In de partij zitten namelijk veel cultuur minnende leden.

Wat vindt zij het belang van cultuur?
Allereerst benadrukt Aukje me dat ze cultuur in de volle breedte belangrijk vindt: van gildefeesten tot exposities, van lezen tot festivals, van zelf bezig zijn tot het alleen ervaren. Daarom wil ze ook dat mensen op een makkelijke manier in aanraking komen met kunst en cultuur. Ze weet hoe belangrijk het is om uitdrukking te kunnen geven aan je innerlijke leven met kunst. Als jongere speelde ze zelf gitaar en tekende ze veel. Dat brengt haar bij cultuureducatie: jong geleerd is niet alleen oud gedaan, het helpt je ook in je ontwikkeling en je veerkracht. Trouwens ook voor ouderen geldt dit nog steeds.

Heeft Aukje nog een speciale focus binnen de cultuur?
Wat haar betreft ligt de focus op iedereen laten weten hoe veelzijdig Soest al is op het gebied van kunst en cultuur en dat dat op zijn minst behouden blijft. Ze wijst daarnaast op de kracht van samenwerken en het samen aanbod ontwikkelen, daar waar kan.

Het enthousiasme van Aukje is goed te horen, ze heeft er zin in. Ze vindt het heerlijk om al die gedreven mensen te ontmoeten. Dat inspireert haar. Ze benadrukt nog dat ze onder samenwerken ook het samenwerken met de gemeente bedoelt.
Als Aukje net zo enthousiast in het debat is als in ons gesprek, krijgt ze volgens mij iedereen mee!

 

 

De Soester cultuurnieuwsbrief. 

2b

De Soester cultuurnieuwsbrief staat online. Maandelijks krijgt ze een update. De nieuwe berichten wordt bovenaan geplaatst. Sommige berichten zullen vanwege hun geldigheid, langer op de nieuwsbrief staan.

De nieuwsbrief is te vinden op onze website

 

Wil je elke maand de Culturele Agenda als PDF en de nieuwsbrief CultuurPuntSoest digitaal ontvangen? Stuur ons een e-mail.

Wil je je abonnement opzeggen? Stuur ons een e-mail.

 

 

 

Uitgelicht

Het Jeugdfonds cultuur is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Ook bij individuele kunstenaars kunnen lessen worden gevolgd.

Een aantal kinderen en jongeren uit Soest heeft al veel plezier van dit fonds. Zij dansen bij balletstudio Sylvia of krijgen theaterles bij Idea. Anderen spelen vol overgave elektrische gitaar of trompet bij de Bachschool in Soest. 

De inkomensgrens van de ouders/verzorgers is 130 % van het sociaal minimum. Cursussen worden in 2022 helemaal vergoed. Meer hierover lezen. Bezoek  de website van het Jeugdfonds Cultuur of neem contact op met Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent Soest T 035 6095817 of, Jolanda Kamphuis, consulent Jeugdfonds Cultuur provincie Utrecht     T 06-54657969 

Cursusaanbieders kunnen hun aanbod voor kinderen en jongeren bij ons aanmelden Het Cultuurpunt onderhoudt een speciale cursusgids waar het aanbod in staat voor kinderen en jongeren die gebruik maken van het Jeugdfonds Cultuur.

  logo cultuur