plectri

facebook-icon

twitter

facebook-icon

Nieuwsbrief juni-augustus 2019

Pop-up museum de Ontdekking – een compilatie

1b

Robert Thoomes heeft een prachtige compilatie gemaakt van ruim 4 weken pop-up museum. Volg gastconservator Marijke Roest op haar rondleiding. Geniet nog na van de prachtige voorstellingen. Om Emma Beaujon (directeur van Lyvore, waaronder Molenschot en Daelhoven vallen), te citeren:
Het overtrof mijn stoutste verwachtingen. Er gebeurde zoveel op de gangen waar de kunst hing, er werden hele andere gesprekken gevoerd. Ik zag mensen die ik nog nooit had gezien. Een bewoner die altijd bij mij binnen loopt om over zijn depressie te praten, kwam nu naar binnen om over kunst te praten.

Drie verschillende Soester organisaties, RegioCultuurCentrum Idea (cultuur), de SWOS (welzijn) en Lyvore (zorg,) sloegen de handen in één, met dit prachtige resultaat

Themajaar Koude Oorlog - Park Vliegbasis Soesterberg

2b

In samenwerking met de partners van Park Vliegbasis Soesterberg (gemeenten Soest en Zeist, Nationaal Militair Museum en Het Utrechts Landschap) organiseert de provincie een Themajaar rond de Koude Oorlog. In 2019 is het 70 jaar geleden dat de NAVO is opgericht en is het 30 jaar geleden dat De Muur viel, waarmee een einde kwam aan de Koude Oorlog. Een bijzonder stuk recente geschiedenis waarvoor tot nu toe nog weinig aandacht is geweest, maar die door allerlei mondiale ontwikkelingen weer actueel lijkt te worden.

Het erfgoed uit deze periode verdwijnt in rap tempo en de generatie die hierover kan vertellen wordt al oud. De belevingslaag van deze periode uit onze geschiedenis dreigt daardoor ook te verdwijnen. Tijd om de krachten te bundelen! Doel van het Themajaar is het inventariseren en zichtbaar en beleefbaar maken van Koude Oorlog erfgoed in de provincie Utrecht.
Meer informatie

Activiteiten Park vliegbasis Soesterberg: website

Gezocht: Ideeën tegen discriminatie en vooroordelen

2b

Heb je een goed idee om discriminatie tegen te gaan? Of om mensen te leren om hun vooroordelen bij te stellen? Mail je idee aan het VSBfonds! Zij zoeken goede ideeën en uitvoerbare plannen om te financieren, om zo een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving.

Meer informatie: website

Geen geld voor muziekles of instrument? Pak Aan!

2b

Als er thuis te weinig geld is voor les of een instrument, helpt het Jeugdfonds Sport & Cultuur met (een bijdrage in) het lesgeld. Om muziek te maken, is er natuurlijk een instrument nodig. Geen probleem! Via ‘Pak aan!’ worden de instrumenten beschikbaar gesteld door het Instrumentendepot Leerorkest. Het lenen is gratis. Bijna alle instrumenten zijn te leen: viool, gitaar, drums, dwarsfluit, harp, cello, fagot, trompet – teveel om op te noemen. Een echte piano kunnen we nog niet aanbieden, maar een keyboard wél. Al op muziekles en is er een ander of beter instrument nodig? Dat kan ook!

Let op: Een instrument lenen gebeurt altijd in combinatie met muziekles via het Jeugdfonds Sport & Cultuur Heb jij je cursus/workshop voor het nieuwe seizoen al aangemeld voor onze speciale digitale cursusgids voor kinderen van 4 tot 18 jaar?

 


Let op: Organiseer je in de maand september een culturele activiteit in Soest en wil je dat ze op de culturele agenda en op www.uitinsoest.nl verschijnt? Geef deze activiteit  vóór 22 augustus aan ons door via:

 

Uitgelicht

Het Jeugdfonds cultuur is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Ook bij individuele kunstenaars kunnen lessen worden gevolgd.

Een aantal kinderen en jongeren uit Soest heeft al veel plezier van dit fonds. Zij dansen bij balletstudio Sylvia of krijgen theaterles bij Idea. Anderen spelen vol overgave elektrische gitaar of trompet bij de Bachschool in Soest. 

De inkomensgrens van de ouders/verzorgers is 130 % van het sociaal minimum. Cursussen worden tot maximaal €450,- vergoed. Bezoek  de website van het Jeugdfonds Cultuur of neem contact op met Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent Soest T 035 6095817 of, Jolanda Kamphuis, consulent Jeugdfonds Cultuur provincie Utrecht     T 06-54657969 

Cursusaanbieders kunnen hun aanbod voor kinderen en jongeren bij ons aanmelden Het Cultuurpunt onderhoudt een speciale cursusgids waar het aanbod in staat voor kinderen en jongeren die gebruik maken van het Jeugdfonds Cultuur.

  logo cultuur