plectri

facebook-icontwitter-iconinstagram-icon

Soester cultuurnieuwsbrief 

 

2b

We komen al eerder dan verwacht met een culturele agenda voor de maanden juli en augustus! Dus die kan je weer bij veel winkels en horecagelegenheden meenemen! En natuurlijk ook bij het cultuurpunt zelf.

Je kan weer naar het theater! Heb je al een gratis kaartje voor het Muziekfestijn Soest gereserveerd? Of ga je liever van de vele prachtige optredens vanuit je luie stoel genieten? Het kan allemaal. 

 In september gaat Kunst Natuur Welzijn van start. We weten inmiddels allemaal dat creatief bezig zijn en in de natuur zijn positief inwerkt op hoe we ons voelen. Kunst Natuur Welzijn is er speciaal voor mensen die in een moeilijke periode zitten.

Laat je inspireren door de winnaars van de Iktoon Challenge. En speel een rol in het gelijke kansen creëren voor kinderen en jongeren.

Eind augustus is het Cultuurpunt weer terug met een culturele agenda voor september en een nieuwe nieuwbrief. Een fijne zomer!

Anita Vreugdenhil, Cultuurconsulent. e-mail

 

Het Muziekfestijn Soest - heb jij al een gratis kaartje besteld?  

foto bij ticketverkoop1 klein

Het Muziekfestijn Soest, zaterdag 3 juli van 16.00 - 21.00 uur, live vanuit theater Idea Soest. Geniet vanuit je eigen stoel of vanuit een theaterstoel van spetterende optredens. 

Zo fijn om weer op een podium te staan’ - ‘ik hoop binnen 5 jaar op de wat grotere podia te staan’- ‘Ik heb zo'n plankenkoorts’, - ‘Zaterdag speel ik een stukje van mijn nieuwe album’. Een aantal quotes van artiesten die zaterdag 3 juli optreden tijdens het Muziekfestijn Soest.

Mis ze niet; de optredens van deze en nog 14 anderen.

Tijdens de oefendag op 26 juni verrasten de artiesten ons door hun kwaliteit. Ze waren uiteraard al gekozen op hun kunnen en nu bleek dat ze dit meer dan waarmaakten. 

Heb jij al een gratis kaartje besteld? Of blijf je liever thuis en volg je het Muziekfestijn online? Natuurlijk kun je ook beide doen. Een uurtje in het theater Idea (hoe heerlijk is dat) en verder de muzikanten vanuit je huiskamer volgen.  Je kan het Muziekfestijn ook via Radio Soest integraal volgen.

Ga naar www.muziekfestijnsoest.nl voor het programma, de link naar de livestream en de tickets.Naar FB-pagina, naar Instagram.

  

Daarom Kunst Natuur Welzijn!

Logo Kunst Natuur Welzijn klein

Floor de Graaf en Angela van Iersel namen vorig jaar contact op met mij. Ze hadden een plan om creatieve workshops aan te bieden aan iedereen in Soest en omgeving die ondersteuning kan gebruiken omdat het leven niet lekker loopt. Om te onderzoeken of er genoeg draagvlak was, hebben ze ook met Soester zorg- en welzijnsorganisaties gesproken. En die reageerden ook positief. En zo is Kunst Natuur Welzijn (KNW) geboren.

Mensen met een burn-out of chronisch ziek, met depressieve gevoelens, eenzaam, een ingrijpende gebeurtenis te verwerken, of iets wat niet in dit rijtje staat? Zij zijn welkom bij een van de activiteiten die KNW gaan verzorgen. Door positieve ervaringen op te doen, gaan mensen zich weer weerbaarder voelen. Kunst, creativiteit en de natuur zijn daar heel geschikt voor. KNW start in september, maar het aanmelden kan vanaf augustus. We houden jullie op de hoogte.

floordegraaf.nl
angela-art.nl

  

Vind je het ook belangrijk dat alle kinderen gelijke kansen krijgen? (en hoe jij daar een rol in kan spelen)  

JSC klein

In deze nieuwsbrief besteed ik regelmatig aandacht aan het belang van het Jeugdfonds sport en cultuur.
Femke de Jongh, docent aan de 3de van de Huchtschool doet een oproep om ook intermediair te worden “zo kan je kinderen nog meer betekenen. Doe het om alle kinderen een kans te geven”

Beweegmakelaar Sanne en ik hebben Femke voor haar bijdrage als intermediair voor het Jeugdfonds sport en cultuur in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen.

Ze vertelt dat ze ontdekte dat kinderen uit een gezin op haar school met muzieklessen waren gestopt. Toen ze erachter kwam wat de reden was, is ze intermediair geworden. Ook Femke benadrukt dat schaamte bij ouders ten onrechte een rol kan spelen en daarom niet zelf bij een docent aankloppen. Extra belangrijk dus om te benadrukken dat anderen dit niet te weten komen. Alleen de direct betrokkenen.

In het budget van de gemeente Soest is nog ruimte genoeg voor meer aanvragen.
Wil je ook intermediair worden en er zo voor zorgen dat kinderen kunnen blijven sporten en aan cultuur kunnen blijven doen, ook al is het thuis wat financieel moeilijker? Je kan intermediair worden als je professioneel betrokken bent bij de opvoeding, begeleiding of scholing van het kind voor wie de aanvraag gedaan wordt. Ouders/verzorgers, sportverenigingen en cultuuraanbieders kunnen geen intermediair worden.

Aanmelden als intermediair kan je via:
jeugdfondssportencultuur.nl

 

Het verlangen naar een knuffel

pexels rodnae productions 6708833 klein

Winnaars iktoon-Challenge bekend!

De afgelopen maand stond de promotiecampagne iktoon in het teken van Open Up! Voor iedereen die actief met kunst en cultuur bezig is een aantrekkelijk en actueel thema omdat er dankzij de versoepelingen van de corona-maatregelen weer samen gespeeld, gedanst, gezongen en gemaakt kan worden. Met maar liefst 170 inzendingen vanuit alle windstreken van ons land heeft Nederland zich wederom van zijn creatieve kant laten zien. Zeer inspirerend om te zien.

Winnaars iktoon-Challenge

Foto: Rodnae producitions via Pexels

 

Heb jij je al verdiept in het steunpakket voor de lokale cultuur van de gemeente Soest?  

steunpakket gemeente klein

Het is zeker de moeite waard om dit steunpakket als cultuurmaker en culturele aanbieder door te nemen. 

Er is een overbruggingsregeling voor cultuuraanbieder die extra investeringen moeten doen om straks weer op te starten. Te denken valt aan de huur van een grotere ruimte of aan extra docentkosten.

Er is een transformatiebudget voor de gevolgen van de coronacrisis voor de langere termijn. Binnen de cultuur is er meer aandacht nodig voor een hybride aanbod om deze wendbaarheid te versterken. Hierbij wordt uitgegaan van een combinatie van live aanbod en een goed digitaal aanbod. Dit laatste vraagt een andere manier van aanbod vormgeven, deskundigheid en apparatuur. 

Zowel landelijk als lokaal wordt zorg geuit over de impact van de coronamaatregelen op de individuele cultuurmakers. Door het cultuurmakersfonds wil de gemeente weer ruimte te maken voor nieuwe programma’s, projecten en activiteiten waarbij deze makers betrokken zijn. Zodat het culturele leven weer op gang kan komen en de makers weer (deels) hun werk betaald gaan uitoefenen.

Lees verder en de voorwaarden 


Corona-toolkit voor het verenigingsleven wordt regelmatig ge-update.

toolkit

Deze toolkit is ontwikkeld om culturele verenigingen te helpen om zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van de corona-pandemie. De toolkit bestaat uit allerlei bruikbare instrumenten, zoals handleidingen, tips en checklists. De toolkit wordt regelmatig ge-update en uitgebreid met nieuwe instrumenten. Sommige tools zijn nog in ontwikkeling.

Voor de koepels is een toolkit ontwikkeld met daarin verschillende handige handleidingen en tips. Bijvoorbeeld hoe je Instagram en Youtube goed inzet, maar ook hoe je jongeren bereikt en online een ALV organiseert. De corona-toolkit bevat voor iedereen die zich bezighoudt met verenigingsondersteuning bruikbare instrumenten. Lees verder

 

Noodfonds Muziek opgericht

2b

Muziekrechtenorganisaties Sena en Buma/Stemra hebben voor wie de nood het hoogst is een Noodfonds Muziek opgericht. Ook Spotify is partner in het Noodfonds Muziek. Uit onderzoek onder rechthebbenden van Buma/Stemra en Sena blijkt 48% niet rond te kunnen komen met uitsluitend de maatregelen van het kabinet. Als gevolg van de Coronacrisis liggen de activiteiten in de sector vrijwel volledig stil. 

Sena en Buma/Stemra dragen samen in totaal € 3.750.000 bij aan het Noodfonds Muziek. Particuliere muziekliefhebbers kunnen bovendien via www.noodfondsmuziek.nl/spotify een donatie doen, die door Spotify verdubbeld wordt.

Ook het LKCA (voor verenigingen, stichtingen en organisatoren van amateurkunstprojecten) hoort graag de impact van deze crisis op je werk of organisatie. Stuur een e-mail

 

De Soester cultuurnieuwsbrief. 

2b

De Soester cultuurnieuwsbrief staat online. Maandelijks krijgt ze een update. De nieuwe berichten wordt bovenaan geplaatst. Sommige berichten zullen vanwege hun geldigheid langer op de nieuwsbrief blijven staan.

De nieuwsbrief is te vinden op onze website

 

 

Wil je elke maand de Culturele Agenda als PDF en de nieuwsbrief CultuurPuntSoest digitaal ontvangen? Stuur ons een e-mail.

Wil je je abonnement opzeggen? Stuur ons een e-mail.

 

 

 

Uitgelicht

Het Jeugdfonds cultuur is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Ook bij individuele kunstenaars kunnen lessen worden gevolgd.

Een aantal kinderen en jongeren uit Soest heeft al veel plezier van dit fonds. Zij dansen bij balletstudio Sylvia of krijgen theaterles bij Idea. Anderen spelen vol overgave elektrische gitaar of trompet bij de Bachschool in Soest. 

De inkomensgrens van de ouders/verzorgers is 130 % van het sociaal minimum. Cursussen worden tot maximaal €450,- vergoed. Bezoek  de website van het Jeugdfonds Cultuur of neem contact op met Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent Soest T 035 6095817 of, Jolanda Kamphuis, consulent Jeugdfonds Cultuur provincie Utrecht     T 06-54657969 

Cursusaanbieders kunnen hun aanbod voor kinderen en jongeren bij ons aanmelden Het Cultuurpunt onderhoudt een speciale cursusgids waar het aanbod in staat voor kinderen en jongeren die gebruik maken van het Jeugdfonds Cultuur.

  logo cultuur