plectri

Toen wij de tijd hadden  is een online dramaserie over het leven dat doorgaat in tijden van isolatie. Een leven waarin we juist contact met elkaar zoeken, al is het digitaal. De serie bestaat volledig uit videoberichten, Skype- en FaceTimegesprekken en Instastories. Het gaat over de hoopvolle en eerlijke momenten: Een kleinzoon steekt zijn oma een hart onder de riem met gedichten, start-upondernemers zoeken een digitaal alternatief voor hun trainingen in groepsdynamica, een vrouw doet een oproep om te daten via Skype.

Een webserie over leven in crisis. Volledig vanuit huis gemaakt; door De Vandalen.

Het zijn spannende, onzekere en onprettige tijden. Juist nu blijven we contact met elkaar zoeken, al is het digitaal. Hoe gaan al die verschillende mensen om met een crisis? En hoe verandert het leven als de crisis niet zo snel voorbij gaat als gehoopt? Wie past zich aan die nieuwe situatie aan en wie gaat eraan onderdoor? Volg de ufo-club, meester Bram en de coronaconciërge, op TOZO overlevende Sandy, de eerste digital first huisarts Demir en vele anderen.

Hoe komt deze serie tot stand?

Een aantal bevriende makers met verschillende achtergrond vroegen zich al langer af: kunnen we een nieuwe dramavorm ontwikkelen? Is er een mix mogelijk van de directheid van theater in combinatie met gebruik van bijvoorbeeld social media? De huidige bezoeker neemt in zijn dagelijks leven al deel aan verschillende gelijktijdige ervaringen. Terwijl je TV kijkt zit je te appen, bij het gamen chat je met je medespelers. Welke vormen zijn er dan mogelijk voor theater, TV of film in combinatie met bijvoorbeeld Instagram en Facebook? En zo ontstond de webserie ‘toen wij de tijd hadden’.

De acteurs zijn zelf verantwoordelijk voor de opnames. Zij zijn acteur, maar ook vormgever, kostuumontwerper, belichter én cameraman ineen. Er is een instructiedocument beschikbaar voor de acteurs over de werking van de diverse apps en hoe ze zelf filmpjes kunnen maken. 

Het initiatief blijkt nog lastig te vatten, ook voor de landelijke pers. DE VANDALEN zien zichzelf bijvoorbeeld niet als theatermakers. Het is een nieuwe vorm van produceren en een nieuwe vorm van artistiek werk.

Lees het hele artikel 

Het eerste seizoen speelde zich af in de eerste corona periode. Begin september startte het tweede seizoen.
Ga naar de site van de Vandalen
Hier staan ook alle afleveringen.

 

Uitgelicht

Het Jeugdfonds cultuur is bestemd voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Ook bij individuele kunstenaars kunnen lessen worden gevolgd.

Een aantal kinderen en jongeren uit Soest heeft al veel plezier van dit fonds. Zij dansen bij balletstudio Sylvia of krijgen theaterles bij Idea. Anderen spelen vol overgave elektrische gitaar of trompet bij de Bachschool in Soest. 

De inkomensgrens van de ouders/verzorgers is 130 % van het sociaal minimum. Cursussen worden tot maximaal €450,- vergoed. Bezoek  de website van het Jeugdfonds Cultuur of neem contact op met Anita Vreugdenhil, cultuurconsulent Soest T 035 6095817 of, Jolanda Kamphuis, consulent Jeugdfonds Cultuur provincie Utrecht     T 06-54657969 

Cursusaanbieders kunnen hun aanbod voor kinderen en jongeren bij ons aanmelden Het Cultuurpunt onderhoudt een speciale cursusgids waar het aanbod in staat voor kinderen en jongeren die gebruik maken van het Jeugdfonds Cultuur.

  logo cultuur